Skrócony przewodnik po ziarnach kawy

Rozglądając się po dziale z kawą w lokalnym sklepie spożywczym, widać natknąłeś się na torebki z napisami „Arabica” a „Robusta”. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co te nazwy oznaczają? Otóż są owo nazwy różnych rodzajów ziaren kawy, które mówią nam o smaku oraz innych informacjach na myśl kawy. Arabika i Robusta to duet główne gatunki kawowców dostępne na całym świecie, blisko czym Arabika stanowi 60-70% całkowitej produkcji światowej. Istnieją również inne rodzaje kawy, które są wysoko rzadziej spotykane. Różne rodzaje kawy po zaparzeniu smakują inaczej.Wybierając kawę, przeważnie bierzemy poniżej uwagę ceownik palenia czy też pokrój ziaren. Jest acz byt więcej, co jest charakterystyczne gwoli każdego spośród rodzajów kawy.Rodzaje a charakterystyka ziaren kawyW handlu dostępne są czwórka podstawowe rodzaje ziaren kawy – Arabica, Robusta, Liberica i Excelsa. Przyjrzyjmy się bliżej każdemu spośród tych rodzajów natomiast ich wyjątkowości www.sobien.pl.ArabicaArabika to najpopularniejsze ziarna kawy, stanowiące nad 60% całkowitej produkcji kawy na świecie. Popularność tej kawy wynika z jej delikatnego i wyrazistego smaku tudzież mniejszej kwasowości. Ziarna Arabiki uprawia się na terenach w dużej mierze położonych, gdzie występują obfite opady deszczu zaś odpowiednie zacienienie. Dzięki temu, iż dwójka trzecie amazońskich lasów deszczowych znajduje się na obszar Brazylii, obręb ów stał się największym na świecie producentem ziaren Arabiki. Rośliny te są całkiem delikatne zaś źle znoszą niekorzystne żyłka środowiskowe. Uprawa dużych ilości stanowi wyzwanie, jako że rośliny te są podatne na choroby roślin i wymagają stałej opieki. Powoduje to obfity ewolucja cen ziaren, jednak kawosze nie mają zero przeciw temu, żeby wynagradzać taką cenę ze względu na delikatniejszy i słodszy smak kawy. Roślina nie przekracza 6 stóp wysokości, co ułatwia jej przycinanie tudzież www.otulak.pl zbiory.Należy podkreślić, iż wielowarstwowa złożoność jej smaku przypadkiem złamać się osłabieniu po podaniu na ziąb względnie spośród dodatkiem mleka bądź śmietanki. Wysokiej jakości kawę najlepiej serwować czarną oraz gorącą. Można jednak odznaczyć jej smak, dodając aż do niej cokolwiek aromatu.RobustaPod względem globalnej produkcji Robusta zajmuje drugie położenie na korona drzewa uprawianych ziaren kawy, wtem po Arabice. Zgodnie ze swoją nazwą, odmiana Robusta jest niezmiernie tolerancyjny w stosunku do środowiska a dosyć wytrwały na choroby. Wysoka skład kofeiny, nieomal dwakroć wyższa aniżeli w przypadku Arabiki, sprawia, że roślina ta jest ściśle mówiąc wytrzymała. Kofeina działa jak samoobrona rośliny nim www.gozdecki.pl chorobami.W porównaniu z innymi odmianami, ziarna Robusty są większe oraz bardziej okrągłe. Ogólnie materia biorąc, Robusta ma palony bądź gumowaty smak, co sprawia, iż jest mniej popularna, chyba iż preferuje się mocną kawę. Ziarna najwyższej jakości pochodzą z jednego źródła zaś mają gładką konsystencję, tudzież w ich profilu smakowym częstokroć wyczuwa się delikatne partytura czekolady zaś rumu. Kawa pochodzi spośród małych palarni. Aby trwać najlepsze doznania smakowe niedaleko codziennej dawce kofeiny, kawę powinno się parzyć, dodając www.platos.pl śmietankę natomiast cukier, tak aby zmiękczyć jej smak.LibericaLiberica to chwilowo rzadki przysmak. Ziarna uprawiane są w specyficznym klimacie Filipin, co powoduje, iż ich fabrykacja jest niewielka natomiast nie zaspokaja światowych potrzeb. Ziarna Liberica mają nagminnie asymetryczny postać natomiast są większe aniżeli inne. Ci, którzy pili tę kawę, twierdzą, iż ziarna mają przyprawa owocowo-kwiatowy zaś cokolwiek „drzewny” smak.ExcelsaChociaż Excelsa została przeklasyfikowana jak www.bogiel.pl członek rodziny Liberica, te para gatunki różnią się od chwili siebie no tak wyraźnie, iż wielu kawoszy w przyszłości uważa je w środku odrębne gatunki. Podobnie kiedy Liberica, Excelsa rośnie na podobnych wysokościach, drzewa osiągają wysokość 20-30 stóp, tudzież ziarna mają kształt przypominający migdały. Excelsa charakteryzuje się cierpkim natomiast owocowym smakiem, zaś jej dający się uniknąć profil tworzą partytura podobnie jak jasnego, jak tudzież ciemnego palenia, co przyciąga koneserów kawy aż do poszukiwania tej odmiany.